Møt våre dyrkere

Møt menneskene som dyrker Bimi® brokkoli og les mer om hvordan vår allsidige grønnsak får den gode smaken.

Huseby Gård

Huseby Gård

På Huseby Gård i Lier dyrkes det en rekke forskjellige grønnsakprodukter. Blant dem finner vi gorumetgrønnsaken Bimi®.

Huseby-familien har drevet gårdsbruk i Lier helt siden 1890. I dag eies og driftes gården av Amund og Ellen Huseby og deres sønn Hans-Albert Huseby og kona Ingelin Huseby, som er femte generasjons bønder på gården.

Huseby Gård startet å dyrke Bimi® allerede i 2006, og har dyrket det hvert år siden. Deres første møte med den smakfulle grønnsaken var på Fruit Logistica i Berlin, en av verdens største bransjemesser for fersk frukt og grønt. Der fikk de smake på Bimi® rullet inn i omelett. Det ga mersmak.

– Etter å ha sett og smakt Bimi® for første gang fikk vi lyst til å dyrke den selv i Norge. Vi synes det er veldig spennende å prøve nye ting, og ikke minst ønsker vi å kunne tilby noe annet enn tradisjonelle grønnsaker. Vi er opptatt av å være utviklingsorienterte og innovative, og da er det viktig å kunne tilby spennende og litt annerledes grønnsaker som Bimi®, forteller Hans-Albert Huseby.

I dag dyrkes det omtrent 20 mål med Bimi® på Huseby Gård og det høstes og selges omtrent 300 til 400 kilo i uka. Høysesongen for Bimi® starter i slutten av juni og varer ut i oktober. I løpet av de siste årene har det skjedd en stor økning, med en dobling i produksjonen av Bimi® i løpet av bare et par år. Stigningen ble toppet i fjor, da det ble solgt mer enn 1 tonn Bimi® i gjennomsnitt i måneden, som er mer enn noen gang tidligere. 2018 ble dermed et rekordår for Bimi®. I januar ble det slått nok en da produksjonen bikket hele 2 tonn.

Huseby Gård leverer Bimi® til storkjøkkengrossister og matkasser, som Adams Matkasse og Godt Levert. Hans-Albert Huseby beskriver Bimi som et gourmetprodukt, og sier at den minner mer om asparges enn brokkoli. Når vi spør om hvordan han liker å spise Bimi® kan det virke som at det enkle ofte er det beste.

– Jeg liker aller best å dampe den lett og spise den som tilbehør til middagen. Det er også godt å grille den lett og servere med hakkede hasselnøtter. Det som er fint med Bimi® er at den passer til det meste og kan tilberedes på utallige måter. Barna på gården derimot, de foretrekker Bimi® rå, håndplukket rett fra åkeren.

I tillegg til å dyrke spennende og smakfulle grønnsaker, står bærekraft sentralt i produksjonen på Huseby Gård. Huseby-familien har et sterkt ønske om å produsere sunne, klimavennlige og lettvinte grønnsaker, og dermed bidra til et økt forbruk av sunn mat i befolkningen. Sammen med andre næringslivsaktører innen matproduksjon og helsemyndighetene, har Huseby Gård derfor forpliktet seg til å bidra til å øke befolkningens inntak av frukt og grønt med 20 prosent innen 2021.

– Vi er opptatt av å ha en ansvarlig produksjon på gården med lave klimautslipp og effektiv bruk av jorda. Vi jobber samtidig med å redusere matsvinn ved å utnytte avlingene best mulig. Å produsere sunn mat for befolkningen er et viktig samfunnsoppdrag som forplikter, men også motiverer oss. Det skal være lettvint og fristende å spise frukt og grønt, sier Amund Huseby.

Sacoje

Sacoje

Eva Lerma leder et team bestående av 15 personer på Sacoje, et landbrukssamvirke som holder til i Guadalentin Valley i Murcia i Spania. Sammen med Diego, en av våre dyrkere og tredje generasjons bonde, høster Eva og teamet hennes rundt 40 hektar Bimi® brokkoli hvert eneste år.

Sacoje har dyrket Bimi® brokkoli siden 2016 og har merket at etterspørselen etter den deilige nye grønnsaken vår har økt betraktelig. Sacoje leverer Bimi® brokkoli til butikker over hele Europa. På grunn av det tempererte klimaet kan de dyrke og høste Bimi® brokkoli året rundt.

Bimi® brokkoli blir håndplukket og satt på is ved høstingspunktet, og blir distribuert til kundene i best mulig stand, nettopp på grunn av måten den blir tatt hånd om og ikke minst oppmerksomheten for detaljer som Sacoje-teamet leverer. I tillegg til å dyrke Bimi® brokkoli, dyrker og eksporterer Eva også grønnkål, kål, blomkål og brokkoli. Når det kommer til å tilberede og spise Bimi® brokkoli foretrekker hun selv å dampe den og servere den sammen med eggerøre og spekeskinke.

Grupo Lucas

Grupo Lucas

Møt Juan Martinez Tomé, teknisk sjef for Grupo Lucas, lidenskapelig bonde og foreleser ved Agricultural Engineering School of Orihuela i Alicante. Juan Martinez leder et team på rundt 35 personer, spesielt opplært til å dyrke og høste Bimi® brokkoli. De dyrker Bimi® brokkoli på flere gårder, avhengig av årstid, spredt over regionene Murcia og Castilla-La Mancha i Sør-Spania.

Juan Martinez forteller følgende: «Bimi® brokkoli trenger mye pleie i plantingen, men også ved høstingen - du må gjøre det for hånd. Vi plukker den hver tredje dag. Vi overvåker plantene veldig nøye, da det å forlate dem én dag for mye før høsting kan bety forskjellen mellom en god avling og en dårlig avling.»

Grupo Lucas begynte å dyrke Bimi® brokkoli for 4 år siden. Han dyrker også flere andre frukt og grønnsaker som blant annet salat, spinat, endivie, bladbete, grønnkål, i tillegg til en rekke forskjellige urter. Juan Martinez elsker å spise Bimi® brokkoli rå, håndplukket rett åkeren, som gir en delikat og litt søt smak. Hvis han lager Bimi® brokkoli til familien serverer han den lett grillet, så man fortsatt kan smake de subtile smakene.

Hvordan Bimi® dyrkes

Se hvordan din favorittgrønnsak dyrkes med kjærlighet og omsorg, fra frøet er i bakken til den høstes for hånd, før den blir levert fersk til din lokale butikk eller restaurant.

Oppskrifter til inspirasjon

Her er de siste og beste Bimi®-oppskriftene som vi elsker akkurat nå. Vi tror du kommer til å elske dem du også.