Møt våre dyrkere
Møt menneskene som dyrker Bimi® brokkoli og les mer om hvordan vår allsidige grønnsak får den gode smaken.
![Huseby Gård](https://d1nfjnh4xzmgco.cloudfront.net/images/bimi/about/_component/1112651/huseby_gard_3_foto_cecilie_dahl_rian.webp)
Huseby Gård
På Huseby Gård i Lier dyrkes det en rekke forskjellige grønnsakprodukter. Blant dem finner vi gorumetgrønnsaken Bimi®.
Huseby-familien har drevet gårdsbruk i Lier helt siden 1890. I dag eies og driftes gården av Amund og Ellen Huseby og deres sønn Hans-Albert Huseby og kona Ingelin Huseby, som er femte generasjons bønder på gården.
Huseby Gård startet å dyrke Bimi® allerede i 2006, og har dyrket det hvert år siden. Deres første møte med den smakfulle grønnsaken var på Fruit Logistica i Berlin, en av verdens største bransjemesser for fersk frukt og grønt. Der fikk de smake på Bimi® rullet inn i omelett. Det ga mersmak.
– Etter å ha sett og smakt Bimi® for første gang fikk vi lyst til å dyrke den selv i Norge. Vi synes det er veldig spennende å prøve nye ting, og ikke minst ønsker vi å kunne tilby noe annet enn tradisjonelle grønnsaker. Vi er opptatt av å være utviklingsorienterte og innovative, og da er det viktig å kunne tilby spennende og litt annerledes grønnsaker som Bimi®, forteller Hans-Albert Huseby.
I dag dyrkes det omtrent 20 mål med Bimi® på Huseby Gård og det høstes og selges omtrent 300 til 400 kilo i uka. Høysesongen for Bimi® starter i slutten av juni og varer ut i oktober. I løpet av de siste årene har det skjedd en stor økning, med en dobling i produksjonen av Bimi® i løpet av bare et par år. Stigningen ble toppet i fjor, da det ble solgt mer enn 1 tonn Bimi® i gjennomsnitt i måneden, som er mer enn noen gang tidligere. 2018 ble dermed et rekordår for Bimi®. I januar ble det slått nok en da produksjonen bikket hele 2 tonn.
Huseby Gård leverer Bimi® til storkjøkkengrossister og matkasser, som Adams Matkasse og Godt Levert. Hans-Albert Huseby beskriver Bimi som et gourmetprodukt, og sier at den minner mer om asparges enn brokkoli. Når vi spør om hvordan han liker å spise Bimi® kan det virke som at det enkle ofte er det beste.
– Jeg liker aller best å dampe den lett og spise den som tilbehør til middagen. Det er også godt å grille den lett og servere med hakkede hasselnøtter. Det som er fint med Bimi® er at den passer til det meste og kan tilberedes på utallige måter. Barna på gården derimot, de foretrekker Bimi® rå, håndplukket rett fra åkeren.
I tillegg til å dyrke spennende og smakfulle grønnsaker, står bærekraft sentralt i produksjonen på Huseby Gård. Huseby-familien har et sterkt ønske om å produsere sunne, klimavennlige og lettvinte grønnsaker, og dermed bidra til et økt forbruk av sunn mat i befolkningen. Sammen med andre næringslivsaktører innen matproduksjon og helsemyndighetene, har Huseby Gård derfor forpliktet seg til å bidra til å øke befolkningens inntak av frukt og grønt med 20 prosent innen 2021.
– Vi er opptatt av å ha en ansvarlig produksjon på gården med lave klimautslipp og effektiv bruk av jorda. Vi jobber samtidig med å redusere matsvinn ved å utnytte avlingene best mulig. Å produsere sunn mat for befolkningen er et viktig samfunnsoppdrag som forplikter, men også motiverer oss. Det skal være lettvint og fristende å spise frukt og grønt, sier Amund Huseby.
![Sacoje](https://d1nfjnh4xzmgco.cloudfront.net/images/bimi/about/_component/149616/Eva_2021-08-05-094441_xxzy.webp)
Sacoje
Eva Lerma leder et team bestående av 15 personer på Sacoje, et landbrukssamvirke som holder til i Guadalentin Valley i Murcia i Spania. Sammen med Diego, en av våre dyrkere og tredje generasjons bonde, høster Eva og teamet hennes rundt 40 hektar Bimi® brokkoli hvert eneste år.
Sacoje har dyrket Bimi® brokkoli siden 2016 og har merket at etterspørselen etter den deilige nye grønnsaken vår har økt betraktelig. Sacoje leverer Bimi® brokkoli til butikker over hele Europa. På grunn av det tempererte klimaet kan de dyrke og høste Bimi® brokkoli året rundt.
Bimi® brokkoli blir håndplukket og satt på is ved høstingspunktet, og blir distribuert til kundene i best mulig stand, nettopp på grunn av måten den blir tatt hånd om og ikke minst oppmerksomheten for detaljer som Sacoje-teamet leverer. I tillegg til å dyrke Bimi® brokkoli, dyrker og eksporterer Eva også grønnkål, kål, blomkål og brokkoli. Når det kommer til å tilberede og spise Bimi® brokkoli foretrekker hun selv å dampe den og servere den sammen med eggerøre og spekeskinke.
![Grupo Lucas](https://d1nfjnh4xzmgco.cloudfront.net/images/bimi/about/_component/149618/Juan-Martinez_2021-08-05-094441_duhk.webp)
Grupo Lucas
Møt Juan Martinez Tomé, teknisk sjef for Grupo Lucas, lidenskapelig bonde og foreleser ved Agricultural Engineering School of Orihuela i Alicante. Juan Martinez leder et team på rundt 35 personer, spesielt opplært til å dyrke og høste Bimi® brokkoli. De dyrker Bimi® brokkoli på flere gårder, avhengig av årstid, spredt over regionene Murcia og Castilla-La Mancha i Sør-Spania.
Juan Martinez forteller følgende: «Bimi® brokkoli trenger mye pleie i plantingen, men også ved høstingen - du må gjøre det for hånd. Vi plukker den hver tredje dag. Vi overvåker plantene veldig nøye, da det å forlate dem én dag for mye før høsting kan bety forskjellen mellom en god avling og en dårlig avling.»
Grupo Lucas begynte å dyrke Bimi® brokkoli for 4 år siden. Han dyrker også flere andre frukt og grønnsaker som blant annet salat, spinat, endivie, bladbete, grønnkål, i tillegg til en rekke forskjellige urter. Juan Martinez elsker å spise Bimi® brokkoli rå, håndplukket rett åkeren, som gir en delikat og litt søt smak. Hvis han lager Bimi® brokkoli til familien serverer han den lett grillet, så man fortsatt kan smake de subtile smakene.